Я несу в своїх долонях свічку,
Свічку пам’яті про втрачених людей,
Про жадані колоски пшениці,
Які з страхом притискали до грудей.

Хай горить вона і не згасає,
Свічка болю, як гірка сльоза,
Знов минуле  в вічність промовляє,
Голос правди лине в небеса.


Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.
Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.
 До цієї дати 22 та 23 листопада в  бібліотеці пройшов  хронометр пам’яті: « Голодомор: душа горить і тане мов свіча».
 Ведучі заходу ознайомили вихованців Марківської гімназії та Марківської ЗОШ I-II ступенів із трагічними сторінками тих страшних подій української історії, зокрема і спогадами очевидців  Голодомору нашого району.
Для присутніх було презентовано відео  «Білим по – чорному », на якому були представлені архівні документи, ілюстровані матеріали. Наприкінці заходу був проведений огляд літератури «…свічка пам`яті бринить сльозами» під час якого бібліотекар ознайомила присутніх з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога